36 appartementen Vught

Achter het verzorgingstehuis Theresia is door Wijnen Architectuur in samenwerking met Lafour Architecten een plan gemaakt voor 36 appartementen in 2 compacte gebouwen. De uitdaging zat er met name in om de appartementen zo te oriënteren dat ze, alhoewel beide blokken 90 graden gedraaid staan ten opzichte van elkaar, het uitzicht en de oriëntatie op de zon voor alle appartementen goed is. De forse bomenstructuren aan de noord- en westzijde van het perceel speelden in deze opgave in die zin ook een nadrukkelijke rol.

De ontsluiting vindt plaats door middel van een dubbel trappenhuis in het midden van de bouwblokken. Op deze wijze is de onafhankelijkheid van de vluchtwegen gewaarborgd. De balkons zijn voorzien van weg te vouwen glazen panelen zodat de buitenruimte op veel meer momenten van het jaar is te gebruiken. Bij de entree’s van de gebouwen is een gemeenschappelijke ruimte gemaakt die ontmoeten stimuleert en tevens krijgt de entree meer allure en kan het daglicht tot in de kern van de gebouwen komen.

Het project kent geen gasaansluitingen, alle woningen worden voorzien van warmtepompen en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. PV-panelen op de daken zorgen voor de benodigde elektriciteit.

Voor het gevelmetselwerk is gekozen voor een blonde strengperssteen in een wat langer formaat. Door het metselwerk stootvoegloos en verdiept gevoegd uit te voeren wordt de horizontale belijning versterkt. De kozijnen worden uitgevoerd in slanke aluminium profielen.