Spoorzone – Nieuwbouw Stationgebouw Helmond

De Spoorzone bij station Helmond heeft een metamorfose ondergaan. Er is een duurzaam nieuw stationsgebouw, een bewaakte fietsenstalling, een busstation en een spooronderdoorgang. Ook is de gehele stationsomgeving opgeknapt. De vernieuwing van de Spoorzone is klaar.

Nieuw stationsgebouw

Binnen het project Spoorzone is een nieuw stationsgebouw gerealiseerd. Het is misschien wel het duurzaamste station van Nederland. Het ovale gebouw, met veel glas, bestaat uit duurzame materialen en heeft een groen dak met sedumbeplanting. Dit zorgt voor een aangename temperatuur in zomer en winter en voor de opvang van regenwater. Dat regenwater wordt gebruikt voor de toiletten en voor het bewateren van de bloemen en planten van de bloemenwinkel in het stationsgebouw. Elektrotechnisch Buro Van Keulen BV is verantwoordelijk geweest voor de aanleg van de elektrotechnische installaties in het nieuwe gebouw. Verder is er veel met RGB gestuurde LED-verlichting gewerkt en is het sedumdak voorzien van zonnepanelen. Door deze zonnepanelen, is het stationsgebouw voor een groot deel zelfvoorzienend in zijn energie.