CPO Senioren Appartementen Prinsenbeek (SAP)

CPO-complex Parkzicht opgeleverd

Bijna vijf jaar na de eerste bijeenkomst in het oude Museum De Rijf aan de Vijverstraat in Prinsenbeek staat op die plek nu appartementencomplex Parkzicht. De eerste zeven appartementen werden woensdag opgeleverd. Donderdag volgen de andere zeven.

Het is het eerste appartementencomplex dat in Breda volgens collectief particulier opdrachtgeverschap, zonder projectontwikkelaar, is gebouwd. En wel door senioren. CPO Senioren Appartementen Prinsenbeek (SAP) was de werknaam van het project aan de rand van Park Over-Bos.

Het doel was het realiseren van appartementen voor senioren dichtbij het centrum van het dorp en dat is gelukt. Voorzitter en kartrekker Paul Fokkema (63) van CPO SAP kreeg vandaag ook de sleutels van zijn woning. Hij is een tevreden mens en kan het nu wat rustiger aan gaan doen. Het resultaat is mooi, maar het was beslist geen eenvoudig traject, dat weet hij wel.

De laatste hobbel die moest worden genomen was het uitstellen van de datum van oplevering. Die zou eigenlijk zes weken geleden al zijn, maar kon niet worden gehaald vanwege aanvullende constructie-eisen van de gemeente als reactie op het instorten van de parkeergarage bij vliegveld Eindhoven. ,,Maar hier zijn we in goed overleg met de aannemer uitgekomen’’, aldus Fokkema.

CPO meer voor starters

Het bestuurslid van het eerste uur is trots op het uiteindelijk resultaat, maar vindt bouwen in eigen beheer toch meer geschikt voor een groep starters. Die kunnen in zijn ogen wat sneller dingen regelen dan senioren. ,,Het is de laatste stap; alles moet perfect zijn. We denken wel dat we flexibel zijn, maar dat zijn we niet. En dat kost veel energie.’’

Zoals iedereen zeggenschap had bij alle besluiten, was dat ook het geval bij de naamgeving. Er was een hele lijst ideeën en de meeste stemmen gingen naar Parkzicht. Ook Residentie Overbos en Vijverstaete waren populair.

Sterk architectonisch beeld

Ook Frans Compen van Compen Architecten uit Eindhoven is trots op het resultaat. ,,Ondanks de grote diversiteit, ook binnen de vier verschillende appartementen, is toch een sterk eenduidig architectonisch beeld verrezen aan de rand van het dorpscentrum. Gericht naar het groen én naar de Vijverstraat, met een trappenhuis als scharnier. Een gebouw met karakter, niet flauw, met een smoel.’’

Tijdelijke bestrating

In november 2018 is gestart met de bouw van het complex met twee met elkaar verbonden vleugels van vier bouwlagen. De individuele appartementen zijn nu dan opgeleverd, de eindoplevering van het hele project is verschoven naar februari volgend jaar. Dit heeft te maken met de bouw van het complex Prinsenrijck op het terrein van het afgebroken Michael College. Aan die kant komt nu tijdelijke bestrating voor de bouwwerkzaamheden bij de buren. Het grondwerk aan de zijde van het park wordt wel de komende weken aangepakt.

De groep is het bouwtraject gestart met advies van Droomwonen Breda. Later heeft Bouwkundig Buro Van der Velden uit Chaam de begeleiding overgenomen. Dat had te maken met de kosten. ,,We wilden voor een middenklasprijs een hogere prijsklasse appartement bouwen, en dan telt alles mee’’, aldus Fokkema. Ouderen hebben een ander doel dan jongeren, heeft hij geleerd. ,,Ze willen net als starters voor een gunstige prijs bouwen, maar dan vooral om na de verkoop van hun eerdere woning wat geld over te houden voor leuke dingen.’’

Aannemer was Houta Bouw BV uit Geldrop. Hoeveel de appartementen precies hebben gekost, laat Fokkema in het midden, maar volgens hem is er toch wel tien procent bovenop gekomen door gestegen bouwkosten. Bij de eerste plannen werd uitgegaan van appartementen van tussen de 200.000 en 300.000 euro.

Niemand gestopt

De komende twee maanden verhuizen de meeste bewoners naar hun nieuwe onderkomen in Parkzicht. De meeste zijn casco opgeleverd en zullen zelf naar eigen wensen worden afgebouwd. Fokkema vindt het bijzonder dat alle mensen die als eersten zijn ingestapt in het project er nu ook daadwerkelijk gaan wonen. Niemand is ermee gestopt; er is wel een appartement verkocht omdat de eigenaar was overleden.

Wij van elektrotechnisch buro van Keulen zijn erg trots dat wij gekozen zijn voor het verzorgen van de elektrotechnische installaties.

Wij wensen alle bewoners van deze prachtige appartementen heel veel woongenot.