BIMMEN

Wij van ETB van Keulen kunnen natuurlijk ook BIMMEN: dé nieuwe manier van tekenen in de bouwwereld. BIM betekent Bouw Informatie Modelering. Er wordt bij BIM niet meer getekend met Autocad in 2D, maar gemodelleerd met Revit in 3D. Alle onderaannemers krijgen een bouwkundig model aangeleverd van de opdrachtgever. Dit is het gebouw in 3D, helemaal in detail uitgewerkt met alle bouwkundige onderdelen.

Alle onderaannemers tekenen/modelleren hier hun installatie in, waardoor er een compleet 3D model ontstaat met alle bouwkundige en installatietechnische onderdelen. Zo wordt zichtbaar hoe een bouwwerk in elkaar zit en geeft daarbij ook alle details weer, waardoor bij wijzingen ook meteen alle consequenties duidelijk worden.

Door dit complete 3D model wordt direct zichtbaar waar de clashes zitten: dit zijn de problemen/fouten die anders waarschijnlijk pas later tijdens de bouw ontdekt zouden worden en dus vervolgens zouden zorgen voor vertraging en hogere kosten.

Voorbeelden van clashes zijn leidingen die door stalenbalken gaan, lichtpunten die te dicht bij ventilatie punten komen te zitten, leidingen die leidingen van andere installaties doorkruisen, hoogtes van kabelgoten bij kruisingen met andere installaties en de plaats en hoogte van sparingen t.b.v. kabelgoten door wanden en betonnen balken. Door het BIM-proces zullen de kosten en de planning beter beheersbaar zijn en het zal de onderlinge communicatie sterk verbeteren.